tisdag 9 mars 2010

Coleslaw!!

När jag stapplat hem från akupunkturen idag (stapplandet kom sig av att mina leder inte är ett fan av väderskiftning på 30 grader på en halv sekund, -25 till +5 ute) så hade Andreas gjort mitt favvo-tillbehör till lunchen: COLESLAW!!!

Så gott!

Vårt hemmabygge-recept:


0.25 vitkålshuvud
1 stor morot eller 2 små
1 dl lättmajonäs
1 dl creme fraiche
1 nypa salt
1 tsk socker
1 tsk spiskummin
svartpeppar efter smak
1-2 tsk chilisauce


Strimla vitkålen och blanchera. (Jag brukar ha kokande vatten i en kastull och lägga strimlorna i en sil som jag sedan sänker ned i vattnet i ca 15 sek, sedan spola under kallt vatten.) Riv sedan moroten grovt och blanda alla ingredienserna. Krydda mer efter smak, om det behövs!

Idag hade Andreas strimlat allt i matberedaren, tydligen var han i efterhand missnöjd med extra disk, men det blev sååå gott!!


En bild från en lördagsmiddag med hemmagjorda biffar, strips, sallad och COLESLAW!


I vitkål finns tydligen:
Folacin behöver vi bl a för att nya röda blodkroppar ska kunna bildas, även bra för håret!C-vitamin - 100 gram vitkål ger oss halva dagsbehovet av C-vitamin.Kalium kan bl a bidra till att sänka för högt blodtryck. Kalium får blodkärlen att slappna av och motverkar stress och huvudvärk.

...Helt sprudlande fantastiskt, eller hur?

3 kommentarer:

  1. ...och ja, det är meningen att typsnittet och storleken på bokstäverna ska vara olika, har ingenting med min klipp-och-klistra-teknik från andra ordbehandlingsprogram att göra. hrmf.

    SvaraRadera
  2. Är blanchera ett finare ord på blanda? :P

    SvaraRadera
  3. Hello! Har lärt mig att blanchera är att doppa i kokande vatten, men det jag gör är att jag låter det ligga en liten stund i vattnet också, för att det ska hinna bli mjukt! Man lär sig nåt nytt varje dag ;)

    SvaraRadera